چجوری با افسردگی قبل از قاعدگی مقابله کنیم؟ دوران قاعدگی یا همان پریود خانم ها شرایط جسمی و روحی سختی را برای آنها رقم می زند. به دوران افسردگی پیش از قاعدگی دوره PMDD گفته می شود که در هفت های قبل از پریود، زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر شما هم نمی دانید با این اختلالات هورمونی و افسردگی پیش از پریود چه کار کنید این مطلب از سایت چجوری را تا انتها مطالعه کنید.
افسردگی قبل از پریود یا اختلال PMDD چیست؟
افسردگی قبل از پریود و قاعدگی، قالب جدیدی از سندرم پیش از قاعدگی PMS است. سندرم PMS تقریباً ۱۴ روز پیش از سیکل قاعدگی سبب بروز علائمی همچون حساس شدن سینهها، سردرد و نفخ در فرد میشود. اما زمانی که فرد مبتلا به اختلال نارسایی پیش از قاعدگی میشود، همراه با علائم یادشده، دچار اضطراب و افسردگی نیز میشود. حدوداً در جهان ۱۰ درصد از بانوانی که پریود میشوند، این حالت را تجربه میکنند.
چه کسانی مستعد ابتلا به اختلال پیش از قاعدگی هستند؟
درصورتیکه یکی از موارد زیر در فرد وجود داشته باشد، مستعد ابتلا به اختلال افسردگی قبل از پریود یا PMDD است:
اضطراب یا افسردگی
سندرم PMS
سابقه خانوادگی PMDD، PMS یا اختلالات خلقی
در چه مرحله ای از چرخه قاعدگی دچار افسردگی پریود میشیم؟
دانستن کمی در مورد مراحل اصلی چرخه پریود میتونه به درک بهتر افسرگی پریود کمک کنه.
درزیر به صورت خلاصه در موردش گفتیم:
فاز قاعدگی. شما در اولین مرحله از چرخه پریود هستین. وقتی پریود شما تمام شد، این مرحله به پایان میرسه.
فاز فولیکولی. این مرحله نیز از روز اول پریود شروع میشه، اما تا زمان تخمک گذاری ادامه داره. در طول این مرحله، بدن شما سطوح پایینتری از هورمونهای استروژن و پروژسترون داره. با پایان دوره قاعدگی، بدن شما شروع به بازسازی دیواره رحم برای آماده شدن جهت تخمک گذاری یا آزاد شدن تخمک میکنه و سطح هورمون یک بار دیگر شروع به افزایش میکنه.
تخمک گذاری . این مرحله در اواسط چرخه قاعدگی اتفاق میافته. سطح استروژن بیشتر میشه، درست قبل از تخمک گذاری به بالاترین حدش میرسه و بلافاصله پس از اون کم میشه.
فاز لوتئال . این مرحله بعد از تخمک گذاری شروع میشه. در این فاز که نیمه دوم چرخه پریود هست، پروژسترون به صورت قابل توجهی بیشتر میشه و رحم برای بارداری آماده میشه. زمانی که تخمک آزاد شده، بارور نشه، این میزان هورمون با افت مواجه شده و پریود شروع میشه.
در فاز تخمک گذاری که قبل از پریود شدن هست، علائم سندروم پیش از قاعدگی شروع میشن. چون نوسان هورمون رو تجربه می کنین.
حالا ببینیم هورمون بر خلقوخو چه تاثیری میذاره.
علائم PMDD چیست؟
علائم PMDD در افراد مختلف متفاوت است. آنها معمولاً یک یا دو هفته قبل از قاعدگی ظاهر میشوند و در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی از بین میروند. علاوه بر علائم PMS مانند گرفتگی و نفخ، ممکن است موارد زیر را نیز داشته باشید:
عصبانیت یا تحریک پذیری
احساس دلهره و ناراحتی، احساس مبارزه یا تنش
اضطراب و حملات پانیک
افسردگی و افکار خودکشی
مشکل در تمرکز
خستگی و کم انرژی بودن
هوس غذایی، پرخوری یا تغییر در اشتها
سردرد
بیخوابی
نوسانات خلقی
برای برخی افراد، علائم PMDD تا یائسگی ادامه دارد.
درمان افسردگی قبل از پریود
بسیاری از کارهایی که برای درمان PMS انجام میدهید، میتوانند علائم PMDD شما را نیز کاهش دهند. درمانهای رایج این وضعیت عبارتند از:
داروهای ضد افسردگی
تغییر در رژیم غذایی
ورزش منظم
مدیریت استرس
مصرف مکملهای ویتامین
مصرف داروهای ضد التهاب
قرصهای ضد بارداری نیز میتوانند علائم PMDD را با کوتاه کردن یا توقف دورههای قاعدگی شما کاهش دهند، اما هیچ تضمینی برای آنها وجود ندارد. حتی برخی از افراد میگویند که این قرصها علائم شما را بدتر میکنند. به همین دلیل، اگر میخواهید برای افسردگی قبل از پریود خود قرص ضد بارداری بخورید، درباره یک دوره آزمایشی ۳ ماهه با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا اصلاً برای شما مفید است یا خیر.
برخی از مسکنهای بدون نسخه مانند آسپرین، ایبوپروفن و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) نیز ممکن است علائمی مانند سردرد، حساسیت سینهها، کمردرد و گرفتگی عضلات را کاهش دهند. علاوه بر این، دیورتیکها که «قرصهای آب» نیز نامیده میشوند، میتوانند به احتباس مایعات و نفخ کمک کنند.
جمعبندی
در این مقاله در ارتباط با افسردگی بیش از قاعدگی روش های درمان آن و نیز علائم این اختلال پرداختیم در پایان نیز باید بگوییم که شما می توانید با استفاده از گیاهان دارویی مانند گیاه پنج انگشت که حاوی ویتامین ها و عناصر مفیدی مانند منیزیم است از علائم این بیماری رهایی یابید.