توسعه فردی

چجوری به تنبلی غلبه کنیم؟ (راهکارهای تضمینی و جدید)

چجوری به تنبلی غلبه کنیم؟ تنبلی از خصوصیاتی است که شاید بسیاری از ما حداقل برای چند روز آن را تجربه کرده ایم. این خصوصیت شاید صدمات زیادی را به زندگی هر کسی وارد کند در حالی که خود فرد متوجه عواقب این موضوع نباشد. شما باید ابتدا مطمئن شوید که دلیل تنبلی چیست و آیا این تنبلی برای مقطعی به سراغ شما آمده و مدت زیادیست که گرفتار آن شده اید. سپس به دنبال راه چاره ای برای فرار از تنبلی باشید. در این مطلب از سایت چجوری قصد داریم راهکارهای غلبه بر تنبلی را بیان کنیم.

 

چه کسی تنبل است؟

قبل از اینکه به سراغ آشنایی با رترفندهای از بین بردن تنبلی آشنا شویم بهتر است تنبلی را بیشتر بشناسیم. صفت تنبل معمولا برای فردی که از کار کردن، فعالیت یا تلاش بیزار است یا نسبت به آن میلی ندارد به کار برده می‌شود. در فرهنگ فارسی عمید تنبلی کردن با معنای بیکارگی و تن‌پروری ثبت شده است. پس حالا می‌دانیم که به چه شخصی می‌توانیم تنبل بگوییم.

تنبلی در بعضی از ادیان و فرهنگ‌ها نوعی گناه به حساب می‌آید و فرد تنبل، به دلیل عدم استفاده از استعدادهایی که خداوند به او داده است، در ردیف افراد شرور قرار می‌گیرد. مسیحیان اعتقاد دارند که بر اساس کتاب مقدس ۲ نوع فرد تنبل داریم:

  • فردی که هیچ کاری نمی‌کند و از خدا توقع دارد تا روزی و خوراک برایش بفرستد.
  • فردی که همیشه کسل است و کارها را به صورت کامل انجام نمی‌دهد یا برای فعالیت به دیگران وابسته می‌شود.

از این توضیحات کوتاه می‌توان متوجه شد که تنبلی در هر فرهنگی تعریف خاص خود را دارد اما اصل و کلیت آن مشابه است.

 

غلبه بر تنبلی

در حالی که برخی از افراد ممکن است بیشتر از دیگران مستعد تنبلی باشند، حتی افرادی با بهره وری بالا نیز ممکن است انجام کارها را گاهی اوقات چالش برانگیز بدانند. در اینجا چند نکته وجود دارد که به شما کمک می کند تا غلبه بر تنبلی کنید و بهره وری خود را افزایش دهید و با راهکار غلبه بر تنبلی بیشتر آشنا شوید.

 

چجوری تنبلی را کنار بگذاریم؟

برخی از افراد ممکن است بیشتر از دیگران مستعد تنبلی باشند، حتی افراد با بهره‌وری بالا نیز ممکن است انجام کارها گاهی اوقات برایشان چالش‌برانگیز شود، دلایل تنبلی می‌تواند موارد زیادی را شامل شود. در اینجا چند نکته وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا از شر تنبلی خلاص شوید و بهره‌وری خود را بیشتر کنید:

 

1. مشکل اصلی را پیدا کنید

هر وقت تنبلی سراغ‌تان ‌آمد، لحظه‌ای تأمل کنید. ببینید مشکل کجاست و این مسئله ناشی از چه عامل یا عواملی است. تنبلی به طور کلی یک نشانه است، یعنی نتیجه‌ای از یک مشکل محسوب می‌شود و خود معلول علتی است که باید کشف و حل شود. دلایل مختلفی برای تنبلی وجود دارد از جمله بی‌انگیزگی، خستگی، ترس، بی‌علاقگی و…‌. دلایل تنبلی را کشف و سعی‌ کنید با درمانش از عقب‌ماندگی و بی‌انگیزگی ناشی از آن دور شوید.

 

2. انرژی پایین

گاهی مواقع به خاطر خستگی یا عدم داشتن تغذیه مناسب، بدن ما انرژی کافی را برای انجام یک کار مشخص ندارد و در نتیجه نمی‌توانیم عزم خود را برای انجام کارهای مورد نظر جزم کنیم.

 

3. از خودگویی‌های مثبت به جای منفی استفاده کنید

خودگویی منفی می‌تواند تلاش‌های شما را برای انجام کارها در هر جنبه‌ای از زندگی‌تان نابود کند. اینکه به خودتان بگویید فردی تنبل هستید، نوعی خودگویی منفی است. با تمرین خودگویی مثبت می‌توانید صدای درونی منفی خود را متوقف کنید. به جای اینکه بگویید «هیچ راهی وجود ندارد که بتوانم این کار را انجام دهم»، بگویید، «من تمام تلاشم را می‌کنم تا این اتفاق بیفتد».

 

4. کمال‌گرا نباشید

متاسفانه کمال‌گرایی مثل یک بیماری همه‌گیر در حال شیوع در بین مردم است و هر روز افراد جدیدی را می‌بینیم که درگیر این عارضه شده‌اند. کمال‌گرایی و توقع بی‌نقص بودن آسیب‌های روانی جدی با خود به همراه دارد. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷ بر روی دانش‌آموزان کالجی که در سال‌های ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۶ در آن به تحصیل مشغول بودند انجام شد. این مطالعه نشان داد که در طول این سال‌ها کمال‌‌گرایی به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرده است.

محققان معتقدند به دلیل رقابتی‌تر شدن جامعه‌ی امروز انتظارات افراد از خودشان و همچنین انتظارات والدین از کودکان غیرواقعی‌تر شده است. همچنین والدین مضطرب‌تر و کنترل کننده‌تر از قبل شده‌اند و همین موضوع هم در کمال‌گرایی جوانان تاثیر دارد.

افراد کمال‌گرا از خود و دیگران بیش از حد معمول انتقاد می‌کنند و بیشتر از دیگران درگیر افسردگی و اضطراب می‌شوند. همچنین در تحقیقاتی مشخص شده است که انتظار کمال از خود مربوط به مساله‌ی مقابله‌ی اجتنابی است، به این صورت که فرد با خود این تصور را می‌کند که با کامل‌تر شدن احتمال برخورد با عوامل استرس‌زا را کم می‌کند.

 

5. زمان حال را دریابید

بیشتر ما در آرزوی آینده یا تأسف بر گذشته حال را قربانی می‌کنیم. لحظات خوب اسفند را در هیاهوی رسیدن به بهار از دست می‌دهیم. مسیر سفر را نادیده می‌گیریم و فقط به مقصد می‌اندیشیم، در حالی‌که ارزش لحظه‌ها فوق‌العاده بیشتر از آنچه تصور می‌کنید است. برای درمان تنبلی باز کردن دروازه‌های فکر به سمت افق‌های روشن ضروری است.

 

6. از نقاط قوت خود استفاده کنید

چگونه تنبلی را کنار بگذاریم؟ هنگام تعیین اهداف یا آماده شدن برای انجام یک کار، لحظه‌ای به نقاط قوت خود فکر کنید. سعی کنید آن‌ها را در جنبه‌های مختلف یک کار به کار ببرید تا به شما در انجام کارها کمک کند. تحقیقات نشان داده است که تمرکز بر نقاط قوت بهره‌وری، احساسات مثبت و مشارکت در کار را افزایش می‌دهد.

 

7. ترس از شکست

یکی دیگر از مسائلی که ما را به انسانی تنبل تبدیل می‌کند، ترسیدن از شکست است. گاهی مواقع ما یک هدفی را برای خودمان تعیین می‌کنید و احساس می‌کنیم که این هدف بیش از اندازه بزرگ است. وقتی چنین باوری در ما شکل گرفت، می‌ترسیم که با انجام دادن آن کار با شکست مواجه شویم. در نتیجه ترجیح می‌دهیم که آن کار را انجام ندهیم تا شکست هم نخوریم.

 

8. از بقیه مشارکت و کمک بخواهید

بسیاری از مردم بر این باورند که درخواست کمک نشانه ضعف است. اما کمک نخواستن می تواند شما را برای شکست آماده کند. مطالعه‌ای در سال 2018 نشان داد افرادی که از همکاران خود کمک نمی‌خواهند بیشتر از شغل خود ناراضی هستند و عملکرد شغلی پایین‌تری دارند. آنها همچنین توسط کارفرمایان خود کمتر مورد توجه قرار گرفتند. درخواست کمک شانس موفقیت شما را افزایش می دهد و به شما کمک می کند با دیگرانی که می توانند شما را تشویق و انگیزه دهند ارتباط برقرار کنید. این کار ها در غلبه بر تنبلی به شما کمک میکند.

 

9. با شادی از خواب برخیزید

رختخواب گرم و نرم، بالشی که کاملا به حالت دلخواه زیر سرتان قرار گرفته است و با جایگاه دستان‌تان کاملا هماهنگ است، همه چیز نشان از وضعیتی ایده‌آل دارد تا اینکه صدای منزجر‌کننده‌ی زنگ ساعت شما را از رویای دل‌پذیرتان جدا می‌کند و از همین لحظه است که فرآیند تنبلی با جمله‌ی «۵ دقیقه دیگر بلند می‌شوم» آغاز می‌شود. متخصصین معتقدند که این کار بدترین کار ممکن است. برای درمان تنبلی در شروع صبح باید یک‌باره و باانرژی، با شنیدن اولین فرکانس‌های صوتی ساعت زنگ‌دار از رختخواب بیرون پرید. هرچه صبح را بانشاط‌تر آغاز کنید، روز بهتری خواهید‌ داشت. گاهی ‌اوقات خوش‌اخلاقی در صبحگاه کمی دشوار است، ولی باور بفرمایید همه‌ چیز با تمرین ممکن است. اگر هدفمند و پرانرژی از خواب بیدار شوید، کم‌کم رفتار شما تغییر می‌کند و همیشه صبح خوبی خواهید‌ داشت.

 

10. کارهای خسته‌کننده را سرگرم‌کننده کنید

ما تمایل داریم از مشاغلی که به نظرمان کسل‌کننده یا خسته‌کننده هستند، اجتناب کنیم. کارهایی مانند تمیز کردن ناودان‌ها یا حمام هرگز سرگرم‌کننده نیستند، اما می‌توانید آن‌ها را لذت‌بخش‌تر کنید. گوش دادن به موسیقی یا پادکست را امتحان کنید یا ردیاب تناسب‌اندام خود را قرار دهید تا ببینید در حین انجام این کارها چه مقدار کالری می‌سوزانید.

 

سخن پایانی

در مقاله ای که امیدواریم مورد توجهتان قرار گرفته باشد، تلاش کردیم روشهای برای درمان تنبلی ارائه کنیم که کمتر جایی گفته شده است. همچنین نوعی از سبک زندگی غذایی که به بهبود تنبلی کمک می‌کند را خدمتتان معرفی کرده و نکات آن را یادآور شدیم. لطفا نظراتتان را در قسمت کامنت‌ها برایمان بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا