توسعه فردی

چجوری به خودشکوفایی برسیم؟

چجوری به خودشکوفایی برسیم؟ هر انسان در زمینه های مختلفی استعداد ذاتی دارد، اما شاید شما هم مانند بسیاری از افراد دیگر از این استعدادها مطلع نباشید. برای شکوفا کردن استعدادهایتان و پیشرفت در زمینه های مختلف باید راه های رسیدن به خودشکوفایی را بلد باشید. در این مطلب از سایت چجوری به معرفی برخی از این ترفندها می پردازیم تا بتوانید از هر استعدادی که دارید به نحو احسن استفاده کنید.

 

خودشکوفایی چیست؟

خودشکوفایی به‌معنای تحقق پتانسیل کامل فرد است، یعنی انجام‌دادن هر کاری که توانایی انجامش را دارید. این اصطلاح را کرت گلدشتاین (Kurt Goldstein)، پزشک متخصص در نوروآناتومی (neuroanatomy) و روان‌پزشکی، در اوایل قرن بیستم برای نخستین بار مطرح کرد. او خودشکوفایی را هدف نهایی هر موجود زنده‌ای می‌دانست و عقیده داشت هر عملی که انجام می‌دهیم با این هدف مرتبط است. البته مفهوم خودشکوفایی زمانی به محبوبیت رسید که روان‌شناسی به‌نام آبراهام مزلو (Abraham Maslow) کاوش در آن را شروع کرد.

آبراهام مزلو سلسله‌مراتبی از نیازها را مطرح کرد. این سلسله‌مراتب همه نیازهایی را نشان می‌دهد که انگیزه رفتارهای انسان هستند. سلسله‌مراتب نیازهای مزلو معمولا به‌شکل هرمی نمایش داده می‌شود که نیازهای اساسی در سطوح پایین و نیازهای پیچیده‌تر در سطوح بالای آن قرار دارند. خودشکوفایی در نیز در اوج این هرم قرار می‌گیرد. وقتی نیازهای پایه هرم برآورده شوند، می‌توانید برای دستیابی به پتانسیل کامل خود روی خودشکوفایی تمرکز کنید. مزلو عقیده داشت که انسان‌ها تنها پس از برآورده‌شدن نیازهای اساسی‌شان برای رسیدن به خودشکوفایی انگیزه خواهند داشت.

خودشکوفایی به‌معنی کامل‌بودن یا رسیدن به تمام اهداف خود در زندگی نیست، بلکه حالتی ذهنی است که به افراد کمک می‌کند مشکلات، روابط و نیازهای خود را بپذیرند و درک کنند.
‌‌‌
‌‌

چجوری به خودشکوفایی برسیم؟

مزلو آبراهام لینکلن، النور روزولت و آلبرت انیشتین را نمونه‌هایی از افراد خودشکوفا می‌دانست. افراد عادی نیز می‌توانند مانند این افراد مشهور به خودشکوفایی برسند. برای رسیدن به خودشکوفایی باید این کارها را انجام دهید:

خودتان را بشناسید: شما باید نیازها و استعدادهای خودتان را بشناسید . باید بفهمید چه هدفی باعث برانگیخته شدن شما می شود و چه چیزی از درون شما را تحت تاثیر قرار می دهد تا متوجه شوید برای چه چیزی ساخته شده اید و چه چیزی میتواند شما را خوشحال کند و به شما احساس رضایت بدهد.

ظرفیت هایتان را بشناید و آن ها را پرورش بدهید تا از دل آن ها به اهدافی بزرگ برسد. باید متوجه شوید کدام نقطه ضعف و کدام تله مانع از پیشرفت شما می شود .  نقاط ضعف انسان مانند کیسه های شن اضافی به بالن چسبیده اند و مانع از پرواز او می شوند. زمانی که شن های اضافه را بشناسید از خود جدا کنید میتوانید اوج بگیرید.

هدف گذاری : قبل از هدف گذاری باید نیازهای اولیه خود را بشناسید و آن ها را رفع کنید مثلا اگر نیاز شما به امنیت تامین نشود نمیتوانید به رشد فکری و خلاقیت برسید. باید دقت کنید که مسیر و هدفی که انتخب می کنید برگرفته از ندای دروی خودتان باشد نه حرفهای دیگران . دیگران میتوانند روشن کننده راه خودشان باشد و افکارشان مطابق با ظرفیت ها ، استعداد و نیاز درونی شما نیست.

تمرکز تمام و کمال : اگر میخواهید کاری انجام دهید باید همه وجود خود را وقف آن کنید و روی برنامه خودتان تمرکز نمایید. در موقعیتهای سخت زندگی گارد نگیرید و بهانه جویی نکنید بلکه از هر مسئله ای که کدر مسیرتان ایجاد می شود ، استقبال کنید و از آن به عنوان تجربه ای جدید استفاده کنید.

دقت در انتخاب : هر چیزی در مسیر رسیدن به اهداف پیش روی شما قرار بگیرد نیازمند واکنش شما است. اگر به جای پیش روی پشت سد دفاعی پنهان شوید و از منطقه امن خود بیرون نیایید نمیتوانید به موفقیت برسید با انتخاب های درست و به موقع میتوانید به رشد شخصی و اجتماعی خود کمک کنید.

با خودتان صادق باشید : به جایگاه و خواسته های خودتان احترام بگذارید از چیزی برایتان خوشایند نیست به خاطر دیگران ، خودتان را درگیرش نکنید چون مانع از خودشکوفایی شما شده و استعدادهای شما را از بین می برد.

جراتمندی : هر چیزی که به دنبالش هستید را با جرات دنبال کنید . خوشبختی واقعی وقتی پیش می آید که شما در مسیر نیازهای واقعی خودتان با جرات و قدم به قدم پیش بروید ، به این ترتیب استعدادهای واقعی شما شکوفا می شود.

مداومت : رسیدن به خودشکوفایی نیاز به مداومت دارد و باید در طول زمان با کسب تجربه به مهارت درست تصمیم گرفتن برسید یعنی در همه حال برای رسیدن به هدفتان در تلاش باشید و در هر مرحله از زندگی برای رشد پتانسیل های وجودی خودتان زمان بگذارید.  هر دوره ای از زندگی نیازهای مخصوص ه خود را دارد که انتخاب درست و مداومت در پیشرفت باعث می شود که در مسیر خودشکوفایی بمانید.

نقطه امن خود را رها کنید : برای رسیدن به خودشکوفایی سعی کنید روش های جدید را امتحان کنید و دست از تکرار تجربیات و روشهای قدیمی تان بردارید تا بتوانید با آموخته های جدید ، به مسیرهای جدیدی برای حل مسائل برسید و خلاقیتتان را پرورش دهید.

مسئولیت پذیری : مهم ترین نکته بعد از انتخاب هدف ، مسئولیت پذیری است. شما باید مسئولت انتخاب هایتان را برعهده بگیرید ، این ویژگی به ثبات شخصیت شما در انجام کارها کمک میکند. نمیتوان برای رسیدن به اهداف به شانس و تقدیر اعتقاد داشته باشید بلکه باید به توان خودتان معتقد باشید و از تواناییهایتان برای پیشرفت مهارت در جهت بهبود زندگی استفاده کنید.

 

سخن پایانی

خودشکوفایی می‌تواند با دنبال‌کردن علاقه‌تان به نقاشی، تحقق رؤیای آوازخواندن در مقابل تماشاگران یا تربیت فرزندانی مفید برای جامعه محقق شود. مهم نیست که چگونه برای رسیدن به خودشکوفایی تلاش می‌کنید، مهم این است که زندگی‌تان را رضایت‌بخش‌تر کنید. این وظیفه‌ای نیست که باید انجام شود، بلکه گام‌هایی کوچک است که می‌توانید به‌آرامی و در طول مسیر کشف خود و جایگاهتان در جهان بردارید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا