چجوری رژیم فستینگ بگیریم؟ (فواید رژیم فستینگ برای سلامتی)
چجوری رژیم فستینگ بگیریم؟رژیم لاغری فستینگ از محبوب ترین و کاربردی ترین رژیم های امروزیست که می توانید در مدت زمان کوتاهی به لاغری و کاهش وزن کمک کند. البته اگر اصول و قواعد این رژیم را به خوبی رعایت نکنید ممکن است به سلامتی جسمانی خود آسیب وارد کنید. به همین دلیل در این مطلب از سایت چجوری قصد داریم اصول و قواعد رژیم فستینگ، فواید رژیم فستینگ، بایدها و نبایدها و غذاهای مخصوص این رژیم را بیان کنیم.
رژیم فستینگ چیست؟!
رژیم فستینگ چیست؟ رژیم لاغری فستینگ به پنج شکل انجام میشود که شاید معروفترین آن رژیم لاغری یک روز در میان باشد. در برنامه رژیم فستینگ شرایطی همچون روزه داری برای بدن به وجود میآید که سبب میشود بدن از چربیهای ذخیره استفاده نماید و در نتیجه کاهش وزن و لاغری اتفاق بیفتد و این خاصیت آن مشابه رژیم کتوژنیک عمل میکند.از فواید برنامه رژیم فستینگ میتوان به کاهش وزن متعادل و ماندگاری آن اشاره کرد، همچنین این رژیم برای بیشتر افراد چاق، بجز زنان باردار و شیرده، قابل انجام است و میتوان آن را به مدت طولانی ادامه داد.
همچنین نسبت به سایر رژیمها بدن فرد پروتئین سوزی کمتری انجام داده و بیشتر چربیهای ذخیرهای در طی فرایند چربی سوزی، از بین میروند. شما میتوانید یک نمونه رژیم فستینگ (نمونه رژیم روزه داری) را بر اساس شرایط خود انتخاب نموده و ادامه دهید؛ البته بهتر است پیش از آن، با یک مشاوره تغذیه مشورت نمایید. انواع متداول و موثر رژیم فستینگ برای لاغری و تناسب اندام عبارتند از:
- فستینگ یک روز درمیان
- غذا خوردن با زمان محدود (شامل رژیم فستینگ ۸/۱۶، لاغری در یک روز (۲۴ ساعته)، رژیم جنگجو و…)
- رژیم غذایی5:2
بدن انسان طوری طراحی شده است که آمادگی غذا نخوردن و عدم تامین کالری به مدت چندین ساعت در روز و حتی چندین روز در هفته را دارا می باشد. این موضوع به خلقت انسان و زندگی او در دوران های گذشته بر می گردد که انسان برای تامین غذای مورد نیاز خود ناچار بود چندین روز به شکار بپردازد تا بتواند غذای خود را تامین نماید.
بنابراین انسان در گذشته نیز برای زنده ماندن طوری طراحی شده است که بتواند چندین روز نیز بدون غذا باقی بماند. رژیم فستینگ نیز بر این توانایی ذاتی و بالقوه بدن انسان پایه ریزی شده است و انواع مختلفی دارد. شاید در ۵۰ تا ۱۰۰ سال گذشته به دلیل فعالیت بدنی بیشتر افراد و خوابیدن زود هنگام در شب، ریتم زندگی بدن افراد به یک سبک زندگی سلامت نزدیکتر بود. امروزه انسان ها فعالیت بدنی کمتری دارند و در عین حال ساعات طولانی تری از روز کالری، خوراکی، غذا و تنقلات گوناگون دریافت می کنند. این موضوع موجب اضافه وزن و افزایش ابتلا به بیماری های مختلف طی دهه های اخیر شده است.
آیا رژیم فستینگ باعث لاغری می شود؟
اگر این رژیم نظر شما را جذب کردهاست، احتمالا به خاطر کاهش وزن و لاغری است. اما مهمترین سوال این است که آیا رژیم فستینگ لاغر میکند؟ وقتی در ساعاتی از روز غذا نخورید، کالری دریافتی بدن شما کاهش پیدا میکند. علاوه بر این رژیم روزه داری باعث تغییر سطوح برخی هومونها میشود یعنی سطح هورمون رشد انسانی را افزایش و سطح انسولین را کاهش میدهد.
این تغییرات هورمونی باعث میشود بدن هورمون نورآدرنالین ترشح کند که باعث چربیسوزی و کاهش وزن میشود. با این تفاسیر میتوان به این نتیجه رسید که رژیم فستینگ باعث افزایش متابولیسم بدن شما به میزان ۳.۶ تا ۱۴% میشود. تغییرات هورمونی باعث میشود بدن هورمون نورآدرنالین ترشح کند که باعث چربیسوزی و کاهش وزن میشود.
رژیم فستینگ چند کیلو کم میکند؟ (با رژیم فستینگ چقدر لاغر میشویم)
با کاهش غذای دریافتی و سوزاندن انرژی بیشتر، شما میتوانید در ۳ تا ۲۴ هفته بین ۳ تا ۸% از وزن خود را کم کنید که واقعا عدد قابلتوجهی است. این رژیم تأثیر خوبی روی لاغری شکم و پهلو (۴ تا ۷%) هم دارد.
علاوه بر این در مطالعات انجامشده مشخص شد که این رژیم نسبت به دیگر انواع رژیم لاغری باعث کاهش حجم ماهیچه کمتری میشود. یعنی میتوانید مطمئن باشید که وزنی که از دست میدهید واقعا چربی است.
در رژیم فستینگ چند کالری باید مصرف کنیم؟
برخی از رژیمهای روزه داری این امکان را میدهد که در روزهای رژیم مقدار محدودی کالری دریافت کنید. به عنوان مثال، فردی که به ۲ هزار کالری در روز نیاز دارد، در صورت پیروی از این روش میتواند روزانه تا ۵۰۰ کالری مصرف کند.
رژیم لاغری فستینگ برای چه افرادی مناسب است؟
کسانی که بیماریهای زمینهای نداشتهباشند و قبلا تجربهی روزه داری داشته باشند و آسیبی به آنها نرسیده باشد میتوانند از این رژیم برای لاغری استفاده کنند.
توجه داشتهباشید که برای انتخاب بهترین رژیم غذایی و همچنین رژیم غذایی مناسب برای شما، بهتر است که با دکتر تغذیه مشورت کنید. در صورتیکه رژیم غذایی فستینگ برای شما مناسب نباشد، دکتر تغذیه به شما هشدار خواهد داد.
فواید فستینگ چیست؟
شاید یکی از وسوسهانگیزترین مزایای این رژیم این باشد که وقتی بسیاری از رژیمهای غذایی بر این موضوع تمرکز میکنند که چه چیزی بخوریم یا نخوریم، روزهداری متناوب چنین اصراری ندارد! اما آیا این یک مزیت است یا یک ایراد؟! برای پاسخ به این سوال نیاز به تحقیقات بیشتری است.
رژیمهای غذایی بسیار کم کالری و طولانی مدت سبب ایجاد تغییرات فیزیکی بدن، کم شدن کالری و در نتیجه کاهش وزن میشوند. در روزهداری متناوب بدن به دریافت کالری کم و غذا خوردن عادت میکند.
رژیم فستینگ روی باکتریهای خوب روده تاثیر مثبت دارد و همچنین باعث افزایش هورمون آدیپونکتین در بدن میشود که از موارد کلیدی در چربی سوزی به حساب میآید. این رژیم سبب پیشرفت بدن در آب کردن چربیها و وزن نیز خواهد شد.
پرفسور مارک ماتسون دکترای عصب شناسی در دانشگاه جان هاپکینز میگوید روزه داری متناوب و بازگشت به شرایط عادی تغذیه به بهبود سلامت سلولی افراد هم کمک میکند. شاید علت آن تغییر در سیستم متابولیسم بدن باشد. در هنگام تغییر متابولیسم به علت روزه داری سلولها از ذخائر خودشان استفاده میکنند و چربیها را به تبدیل به انرژی میکنند.
دیگر فواید رژیم روزه داری متناوب شامل مواد زیر است:
افزایش کالری سوزی بدن
وقتی چیزی نمیخورید بدن وارد حالت روزه میشود تا جایی که شروع به چربی سوزی میکند. این یعنی بدون انجام کاری (به جز دراز کشیدن در رختخواب و نفس کشیدن) بدنتان در حال سوزاندن کالری چربیهاست. همان دقیقهای که از خواب بیدار میشوید و اولین غذایی که میخورید، بدن شروع به تولید انسولین میکند.
انسولین هورمونی برای ذخیره سازی چربی است. بنابراین حالت روزهداری که در آن قرار داشتید از بین میرود. با روزه داری متناوب میتوانید این مرحله را برای چند ساعت بیشتر نگه دارید، بنابراین چربی بیشتری خواهید سوزاند.
کنترل اشتها
از آنجا که بدن بسیار تطبیق پذیر است، خود را با روتین روزه داری هماهنگ میکند. همین که این اتفاق رخ دهد کنترلتان روی اشتها و پیشگیری از هوسهای غذایی بهتر میشود. بدن به خود میآموزد که چگونه با استفاده از چربیهای خود بهتر کار کرده و از آنها به عنوان منبع دیگری از انرژی استفاده کند.
تثبیت سطح انرژی
به محض این که بدنتان موفق شد بیشتر از چربیها به عنوان سوخت دوم استفاده کند، انرژیتان در طول روز ثبات بیشتری پیدا خواهد کرد. داشتن سطح انرژی ثابت کلید اراده برای جلوگیری از هوسهای غذایی و پرخوریهای بیمورد است.
کنترل قند خون
چندین مطالعه نشان داده است که رژیم فستینگ به عنوان وسیله ای برای بهبود کنترل قند خون و به طور بالقوه کاهش خطر ابتلا به دیابت بسیار مفید است.
برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، فواید روزه متناوب شامل کاهش گلوکز و انسولین ناشتا، کاهش مقاومت به انسولین و کاهش سطح هورمون اشتها یا همان لپتین میباشد.
افزایش قابلیت بدن برای ترمیم و سمزدایی
فرآیند گوارش غذا بیشترین توجه و انرژی بدن را معطوف به خودش میکند. وقتی مرتب در حال خوردن و گوارش غذا باشید، بدنتان زمان و انرژی لازم را برای نگهداری و ترمیم، کم میآورد. وقتی روزه میگیرید به بدنتان این فرصت را میدهید که روی دیگر فرآیندها تمرکز کند.
یعنی با این رژیم، تولید هورمونهای رشد انسان میتواند افزایش پیدا کند. بدنی که سالم باشد و به درستی کار کند، کاهش یا تثبیت وزن سالم برایش سادهتر خواهد شد.
بهبود عملکرد مغز
مطالعات نشان میدهد که روزهداری از پارکینسون و آلزایمر جلوگیری کرده و عملکرد مغز را بهبود میبخشد. همچنین روزه از سلامت مغز محافظت میکند و تولید سلول های عصبی را افزایش میدهد.
کمک به سلامت روده
یکی دیگر از مزایای روزه داری تاثیر مثبت آن بر تنوع و تعداد باکتری های مفید در روده است. این موضوع موجب تغییر وزن، اندازهی دور کمر و متابولیسم خواهد شد.
چه مواد غذایی را در رژیم روزهداری بگنجانیم؟
غذاها و نوشیدنیهایی که در طول اجرای این رژیم غذایی مصرف میکنید، در بهحداکثر رساندن مزایای رژیم غذایی فستینگ اهمیت فراوانی دارد. محققان توصیه میکنند مواد زیر را حتما در رژیم غذایی خود مصرف کنید:
- میوهجات: سیب، موز، انواع توت، پرتقال، هلو، گلابی و گوجه فرنگی
- سبزیجات: کلم بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، خیار و سبزیجات برگدار
- غلات: جو، گندم و برنج
- چربیهای سالم: روغن زیتون و آووکادو
- منابع پروتئین: تخم مرغ، ماهی، حبوبات، گوشت، مرغ و آجیل
- خوردن انواع نوشیدنیهای بدون کالری مثل آب، چای و قهوه، در طول تمام ساعات روز مجاز است.
شما باید وعدههای غذایی و میانوعدهها را طی این مدت نظم مشخصی مصرف کنید تا از افزایش و کاهش قند خون و همینطور گرسنگی جلوگیری شود. البته همانطور که گفته شد انتخاب این بازه زمانی مجاز برای خوردن در رژیم لاغری روزهداری میتواند برای هر کسی زمان متفاوتی باشد. بنابراین، برای انتخاب بهترین زمان شما نیازمند دریافت مشاوره از متخصصان تغذیه خواهید بود.
در رژیم لاغری فستینگ چه غذاهایی نخوریم؟
نکتهی جالبی که درباره رژیم فستینگ وجود دارد این است که شما هر غذایی که دوست دارید میتوانید بخورید و نیازی نیست که چیزی را سانسور و یا حذف کنید. اما به خاطر داشتهباشید که در بازهای که غذا میخورید، در خوردن شیرینیها و چربیها زیادهروی نکنید.
زیرا این کار باعث میشود که در ادامه به خوبی نتوانید وزن کم کنید و بدن شما از انرژیهای ذخیرهشده از چربیها و کربوهیدراتهایی که مصرف کردهاید، مصرف کند. به همین خاطر وزن شما خیلی دیر تغییر میکند. سعی کنید مواد غذایی سالم بخورید و بیشتر شکم خود را با میوهها و سبزیجات و پروتئینها پر کنید. زیادهروی کردن فقط مسیر رژیم گرفتن را برای شما طولانیتر میکند.
عوارض جانبی رژیم روزه داری فستینگ چیست؟
اولین عیب و عارضه این رژیم، گرسنگی است. در طول بازههای گرسنگی ممکن است احساس ضعف داشتهباشید. اگر هر مشکل پزشکی دارید، قبل از گرفتن این رژیم با پزشک مشورت کنید، بهخصوص در شرایط زیر:
- دیابت
- مشکلات تنظبم قند خون
- فشارخون پایین
- اگر دارویی مصرف میکنید.
- وزن پایینی دارید.
- سابقه اختلالات خوردن دارید.
- قصد باردارشدن دارید.
- خانمی با سابقه آمنوره
- باردار یا شیرده هستید.
اگر میخواهید رژیم فستینگ را بگیرید بهتر است ابتدا با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
نتیجه گیری
رژیم فستینگ یا روزه داری متناوب در واقع بک الگوی غذایی است که در آن فرد در بازههایی از روز غذا نمیخورد و فقط اجازه مصرف مایعات بدون کالری را دارید و سپس در بازهای از روز میتواند دو یا سه وعده از غذاهای سالم را بخورد. این رژیم مزایای زیادی برای سلامت شما دارید، سلامت قلب و مغز را افزایش میدهد، مقاومت به انسولین را کاهش میدهد و تأثیر خوبی روی کاهش وزن دارد.
این رژیم برای اکثر افراد مناسب است اما اگر بیماریهای زمینهای و اختلالات خوردن دارید یا اینکه قصد بارداری دارید، باردار هستید یا شیرده هستید باید قبل از شروع این رژیم باید با متخصص تغذیه مشورت کنید. البته باز هم میگوییم؛ رژیم غذایی چیزی نیست که به خاطر شهرت آن یا از روی هیجان آن را انتخاب کنید. چون بهترین رژیم دنیا هم برای تعدادی از افراد مناسب نیست.